2012. március 15.

A zsebben hordott mobil csökkenti a férfiak nemzőképességét

A zsebben hordott mobil csökkenti a férfiak nemzőképességét

A kutatás részletes eredményeit a magyar kutatócsoport ezen a héten egy berlini konferencián ismerteti. A nyilvánosságra hozott adatok szerint harminc százalékkal csökken a mobiltelefonjukat ágyékukhoz közel viselő férfiak spermiumszáma. Az index-velvet cikke.



Magyar szakértők szerint a mobiltelefon tartós használata káros hatással lehet a férfi ivarsejtképződésre, és így a férfiak termékenyítő képességére. A rossz helyen hordott mobiltelefon akár 30 százalékkal is csökkentheti a férfiak nemzőképességét. A szegedi egyetem orvosszakértőinek tanulmányát - amely kedden elhangzik egy berlini nemzetközi szakkonferencián is - a tekintélyes The Sunday Times ismertette kiemelt, elsőoldalas cikkében.

Az ágyék közelében veszélyes

Dr. Fejes Imre, a szegedi egyetem szülészeti-nőgyógyászati tanszékének professzora és kollégái 221 férfit vizsgáltak 13 hónapon át, összevetve azok jellemzőit, akik gyakran használtak mobiltelefont azokéval, akik nem. A szakértők azt találták, hogy azok spermiumszáma, akik idejük zömében maguknál tartották mobiljukat, és rendszeresen használták is azt, csaknem 30 százalékkal csökkent. A The Sunday Timesban közölt cikk szerint valószínűleg azok a legveszélyeztetettebbek, akik övtartójukon vagy nadrágzsebükben hordják a készüléket.

A brit lap szerint a magyar tudósok tanulmánya az első olyan, amely felveti, hogy a mobiltelefonok kisugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét.

Az angolok szerint nincs döntő bizonyíték

Lawrence Challis, a nottinghami egyetem professzora, a brit kormányt a mobiltechnológia egészségügyi kihatásairól tanácsokkal ellátó szakértői csoport elnöke a lapnak ugyanakkor azt mondta: már sok tanulmány született a mobiltelefonok egészségügyi hatásairól, ezek megállapításai azonban túlságosan ellentmondóak ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni.

Challis szerint egyelőre nincs döntő bizonyíték arra, hogy a készülékek használata károsítaná az egészséget, de a mobiltelefonok csak 15 éve léteznek, és számos súlyos betegség tünetei ennél sokkal hosszabb idő után jelentkeznek csak.

Negyedmillió mobilost vizsgálnának

A The Sunday Times szerint a brit professzor még az idén bejelenti a világ eddigi legnagyobb, ilyen jellegű vizsgálatának terveit; ezek alapján 250 ezer mobiltelefon-használót figyelnének meg legalább 15 évig.

Az öt országos mobiltársaságot képviselő brit mobiltelefon-szolgáltatói szövetség szóvivője csak annyit mondott a The Sunday Timesnak, hogy "több egymást követő vizsgálat sem mutatott ki kedvezőtlen egészségügyi hatásokat".


Forrás: http://www.gsmport.hu/index.php?page=article&id=c-20041506162837-1017

1 megjegyzés:

  1. Nekem csak annyi lenne a hozzá szólásom hogy ,én ott voltam a már sajnos elhunyt DR PRF Varga András előadásán és amit tőle lehetett tanulni és meg hallgatni ezzel kapcsolatban az számomra éppen elég meg győző volt és hiteles volt.Én amit csak tudtam abból tovább is adtam ismerőseimnek.Az hogy mely kutási eredményeket titkolják el az már legyen az ő gondjuk.Előbb utóbb úgy is ki derül minden mint mindig

    VálaszTörlés